2010-07-14

Såsen med stort S till stekt och grillad fisk

När vi reste i Sydafrika i mars så åt vi mycket och gott, inte minst fisk. En mycket populär så till den härliga färska fisken var en enkel smörsås i stil med en klassisk hollandaise. När vi kom hem så har jag experimenterat lite med olika varianter på temat och familjens favorit har blivit en sås med lite ovanlig smakkombination: Vanilj och apelsin! Prova gärna till grillad havskatt eller smörstekt torskrygg.

I princip gör man som en vanlig hollandaise men "lite utspädd"

Smörsås á la Sydafrika
4 port

1 medelstor ekologisk apelsin (mindre gift på skalet som skall användas)
Eventuellt en skvätt vitt vin
4 äggulor
200 gram smör
1 vaniljstång
Lite färsk chili om man vill ha lite mer sting

Koka cesten och saften från apelsinen (och vinet) med vaniljstången, chilin och en matsked av smöret. Låt dra till det svalnat lite.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ihop avkoket och äggulorna och värm försiktigt under vispning till det blir krämigt (gärna i vattenbad)
Dra av från värmen och vispa i smöret väldigt långsamt och försiktigt. Smaka av med lite salt och peppar. Klart.

Inga kommentarer: