2006-06-20

Säsong för fritering

Vi köpte en gång en fritös som brukade användas några gånger per år i köket. Nu har den istället sin givna plats i sommarköket på terrassen! Inget os från frityroljan i köket och nygjorda friterade potatisklyftor till det grillade som man ju ändå lagar till ute.

Och det finns massor att fritera:
- Hemmagjorda "Fish 'n' chips"
- Pommes Frites eller potatisklyftor
- Friterade filéer av sill/strömming
- Friterade grönsker, med eller utan frityrsmet
- Den gamla klassikern med friterad camenbert, eller annan ost
- Friterade örter. Doppa t.ex. blad av favoritsalvian i frityrsmet och fritera gyllene
- Hemmagjorda chips på potatis, rödbetor eller andra rotsaker
- Vårrullar blir bäst av att friteras på riktigt
- m.m.

Tips:
Köp inte den billigaste oljan, och byt hyfsat ofta.

Och en enkel men bra frityrsmet:
1 del vetemjöl
1 del majsmjöl
Iskallt vatten (ev. mineralvatten)

Vispa ut mjölet med vatten till man får en konsistens som filmjölk. Klart!

Inga kommentarer: