2006-03-01

Men man undrar om barnen ändå får någon mat...*

Jag sitter som ordförande i något som heter Lokala Skolstyrelsen som sorterar under Stadsdelnämnden. Igår hade vi styrelsemöte med besök av tre representanter från Stadsdelsförvaltningen med anledning av ständigt återkommande frågor från eleverna om skolmaten, eller bambamaten som vi säger här. Det var enhetschefen, centralkökschefen och leveranskökschefen.

Vad fick vi veta?
Jo, råvarorna för en portion får kosta 5.50 SEK. Med transporter, tillbehör och personal så kostar en portion ca 22 SEK. På grund av EUs upphandlingsregler så är man tvungen att köpa utländskt kött, när man tidigare bara köpte svenskt så blev det bannor från EU. Ekologiska råvaror står för ca 11 % och då är mjölken en stor del. Det är ju tur att det inte kommer in billig tysk eller tjeckisk mjölk, men det fixar säker EU snart det också :-(

Det finns omfattande regler om näringsinnehåll och varmhållningtider. Vi kunde kontatera att i vår stadsdel så klarar man inte 2-timmarsgränsen från tillagning till servering :-(

Vi försökte också pressa dem på hur man ser på framtiden, men jag fick en känsla av "att det är väl bra som det är". Kanske kan vi hoppas på den nya kökschefen, om hon bara orkar med.

När vi tackade gästerna så passade jag i alla fall på att överlämna broschyrer om Slowfood, kanske det kan inspirera ;-)

* Fritt efter Hasse & Tage

Inga kommentarer: